Valg af tørkeresistente planter

Valg af tørkeresistente planter

Tørke var noget man hørte om i radioen når landbruget blev ramt. Eller tørken var det som udløste en is på stranden. Tørken er ikke længere bare noget vi hører om eller oplever på distance, når vi donerer penge til hungersnød i Afrika. Tørke er blevet et stigende problem, der skaber migration og ubeboelige områder over hele verden. I Europa ser vi allerede ørkendannelser i Spanien og Frankrig. Vi kan ikke sige med sikkerhed at det er menneskeskabte klimaforandringer der slår igennem, men det er meget sandsynligt at det kun bliver varmere i fremtiden. Mere tørke afløst af mere regn og mindre sne. 
 
Det skydes både generelt højere temperaturer året rundt, men også at der kommer flere perioder med øget indstråling fra solen. Begge disse faktorer skaber en høj afdampning fra vandoverflader og jorden (evaporation) og en øget afdampning fra planter (transpiration).  
 
Man kan tale om de abstrakte klimaforandringer, og forsøge at placere et ansvar hos nogen eller noget.  Vi kan jamre opgivende og pege fingre, eller vi kan udvikle os sammen med de lokale ændringer af vejret, og indrette os efter en ny omskiftelig virkelighed, hvor tørke og hedebølger afløses af skybrud, blæst og voldsomme regnskyl. 
 
Tørke er svært at håndtere for den naturlige vegetation ude i landskabet, hvor særligt de unge træer er udsatte. Det er endnu sværere for bøndernes afgrøder, hvor varme- og tørkestress kan slå høsten i stykker, men sværest er det for byens krukker og kønne planter, der uden jordforbindelse, står isoleret og oplever den ene ekstreme vejrsituation efter den anden. Udtørre – drukne – udtørre – drukne – udtørre. 
 
Netop her kan vi flytte vores forbruger-fokus og selv bidrage markant til at den grønne omstilling går hurtigere,  ved ganske enkelt at plante, drifte og vedligeholde flere planter i vores nærmiljø. Indendørs planter i boligen, udendørsplanter på altanen, tagterrassen og træer hvor som helst det er muligt i gården og på gaden.  
 
Alle planter, men særligt træerne, er med til at regulere mikroklimaet og varmen i storbyen, i det at solens stråler rammer træernes bladfang inden de rammer asfalt og tagflader. Vi kan dermed bidrage til en udligning af de ekstreme afledte effekter, ved at plante flere træer der hvor vi bor og opholder os i dagligdagen. 
 
Vi skal navigere efter at varmen er kommet for at blive. Gennemsnitstemperaturen er steget og stiger fortsat. Det gør grundvandet og havene omkring Danmark desværre også. Dermed kan der komme nogle udfordringer omkring afledning af regnvand fra ekstreme vejrhændelser, som vi ikke helt kender konsekvenserne af endnu. Men med varmen kan vi også glæde os over at vi kan dyrke nye spændende træer og blomster, som det hidtil har været for koldt til at udplante udendørs i Danmark. Nye tider, nyt klima og flere fantastiske planter at vælge imellem. 
 
Tegner man så et billede af en storby og lader det blæse lidt på en varm sommerdag med høj sol, så vil hele byen opleve en tørreovns effekt, hvor særligt de mange planter i krukker og altankasser er 100% prisgivet at blive vandet af mennesker. Planterne i byen dør oftest af at blive druknet eller tørre ihjel. De bliver enten vandet for meget, så de rådner fra roden og op, eller de står og tørrer stille men sikkert ud. Fordi nogen havde andre vigtige ting at se til. 
 
Den umiddelbare løsning på de problemer kan klares med en selvvandingskrukke med kapillærfunktion. Den indbyggede vandtank med overløbshul, som planterne selv kan suge fra, kan i høj grad udligne fugt og tørreskader. Dermed bliver vedligeholdsforpligtelsen meget overskuelig for bymennesker med grønne lyster.  
For netop det er humlen ved det hele. At det bliver nemt for folk at have planter i byen, unge som gamle, for private borgere, for skoler, kontorer og cafeer. Alle kan nemt drifte og vedligeholde lidt eller meget natur i byen. 
 
Jo tættere man planter sine planter i selvvandingskrukker jo bedre, og jo større krukker og vandtanke jo bedre. Tørken har sværere ved at slå igennem, når planterne kan stå og skygge for hinanden, samtidig med at de selv har mulighed for at suge vand op fra tanken, så længe man husker at fylde vand på kapillærfunktionen! Det handler om at efterabe Moder Jord og sikre planternes langsigtede trivsel. Lad planterne beskytte hinanden og imødekomme den tørkestress der følger med perioder med høj varme. 
 
Tørken er ikke et ubetinget onde vi selv har skabt og den kan blive din ven, hvis du gerne vil have masser af store planter i dit nærmiljø. Med en lille smule planlægning og en høj grad af nærvær, kan du flette en halv times samvær med dine planter ind i dit daglige program. Du lærer lynhurtigt at se om en plante har det godt, om den er tørstig, om den gerne vil have lov til at stå og tørre en dags tid fordi den er for fugtig, eller om den mangler gødning. Easy Peasy. Tænk på dig selv som en køn plante der får anerkendelse og kærlighed. Det er dejligt med opmærksomhed og tilfredsstillede behov. Planter føler velvære på samme måde. Noget der nu er videnskabeligt målbart 😊 
 
Planterne vil gerne have lys, vand og varme for at udvikle sig. Tørke betyder lys og varme, så hvis du bare vil være vandbærer og sikre at der er vand i tanken på dine krukker, så får du helt sikkert en flot grøn og storslået vækst i dine planter. Det er godt for byens samlede biotop og i arbejdet med planterne får du også mulighed for at lytte til dine egne tanker og bearbejde den identitets-tørke du måske har akkumuleret, mens du surfede rundt i telefonens blå lys på de sociale medier.  
 
På den måde får du både boostet naturen i byen og tilføjet kompetencer til dine skaberevner. Det er godt for alle Moder Jords børn, men særligt for din egen grounding og de værdier som du fylder din hverdag med. 
 

Herunder planteliste med relativt tørkeresistente træer, buske og stauder: 
 
Bjergfyr, Pinus mungo 
 
Bjørnegræs alm., Festuca glauca scoparia  
 
Bærmispel, Amelanchier laevis 
 
Bynke, Artemesia schmidtiana  
 
Enebær, JuniperusKinesisk eneJuniperus chinensisMiddelhavs-eneJuniperus oxycedrusBlå eneJuniperus squamata 
 
Figen Alm., Figus carica 
 
GyvelCytisus scoparius 
 
HavenellikeDianthus caryophyllus 
 
Havtorn, Hippophaë rhamnoides ’Askola’ ’Frugana’ ’Habego’ ’Sirola’  alle sorter er egnede 

Hvidtjørn AlmCrataegus laevigata 

HøstfloksPhlox paniculata hesperis 
 
Isop Ægte, Hyssopus officinalis 
 
Japansk kvædeChaenomeles japonica 
 
Alm. Katteurt/Blåkant Nepeta cataria 
 
Katteurt/ Ægte blåkant Nepeta faassenii 

Knoldet Løvehale Phlomis tuberosa  
 
Lavendel, Lavendula Augustifolia 

Lyngfloks, Phlox subulata 
 
Mandstro tidsel, Eryngium Planum ’Blue Hobbit’ 
 
MarehalmLeymus arenarius 
 
Myrte-gedeblad: Lonicera nitida 

NavrAcer Campestre 'Elsrijk' 
 
Oliven, Olea europaea 
 
Perlekurv AlmAnaphalis margaritacea  
 
Pieris, Pieris japonica ’Forest Flame’, ’Mountain Fire’, samt de brogede sorter  ’Little Heath’og ’Carnaval 
 
PotentilPotentilla. Alle underarter og sorter er velegnede 
 
Rododendron, Rhododendron ’Phyllis Korn’, ’Yedoense, ’Hurricane, ’Graziella’, ’Yakushimanum knospe og ’flere  
små bladede sorter. 

Rødtjørn, Crataegus laevigata ’Paulii’ og  ’Punicea 
 
Røn Alm, Sorbus aucuparia  
 
Salvie, Lægesalvie, Salvia officinalis Berggarten 
 
Sankthansurt kinesisk, Sedum spectabile 

Sankthansurt, Sedum telephium 
 
Staude salvie, Salvia Nemorosa 
 
Syren Alm., Syringa vulgaris 
 
Sølvblad smalbladet, Elaeagnus angustifoliea 
 
Torskemund, Linaria purpurea  

Tæppepileurt, Persicaria affinis  

Vår Gyvel, Cytisus praecox  
 
Ædelkortlæbe, Teucrium chamaedrys 
 
Ærtecypres Charmaecyparis pisifera squarrosa 

Tilbage til blog

Seneste blogindlæg

Selvom altanen er lille, kan den sagtens være både grøn og farverig.

Stauder med skønne farver giver liv i byhaven

Apr 03, 2024

Forestil dig at træde ud på din altan eller ind på terrassen i din lille gårdhave og blive mødt af et væld af farver, duft og summen fra insekter

Sådan laver du krydderurter-isterninger

Gem krydderurter året rundt med krydderurte-isterninger

Dec 16, 2023

En af de enkleste og mest effektive metoder til at bevare dine hjemmedyrkede krydderurter er at fryse dem i isterninger, hvilket skaber en praktisk og økonomisk køkkeningrediens, du kan bruge året rundt.

Lad dit juletræ fortsætte med at være til glæde og gavn

Lad dit juletræ fortsætte med at være til glæde og gavn

Dec 16, 2023

Efter julen er overstået, og juletræet har udfyldt sin festlige rolle, behøver det ikke ende som affald