Gødning af planter i selvvandingskrukker med kapillær funktion

Gødning af planter i selvvandingskrukker med kapillær funktion

Som tommelfingerregel skal man minimum gøde sine planter til påske (april), pinse (sent i maj) og midt i juli.
Enkelte planter, som f.eks. roser, kan man gøde allerede fra marts, men ellers er det bedst at gøde planten når
den lige er kommet i gang, så den kan få optimal vækst gennem hele sæsonen.

Når man laver en ny etablering, vil den jord man køber på planteskole, som regel indeholde gødning nok til den første sæson. Dermed vil man først skulle gøde sine nye planter fra år 2. Den vigtigste form for gødning er kvælstof, som er den vækstfremmer som krukkeplanter oftest mangler. Hønselortsgranulat er det bedste produkt i markedet.

De organiske gødninger er baseret på plantemateriale, hvor det kræver en aktivitet fra bakterier for at frigive næring. Uorganisk eller kunstgødning er lavet industrielt og findes i mange sammensætninger. Uanset om du vælger organisk eller uorganisk gødning, vil den typisk indeholde NPK.

Husk at læse på brugsanvisningen om produktet er egnet til planter i selvvandingskrukker inden du køber det.
Meget syntetisk eller industrielt fremstillet gødning tilgængeligt på markedet er for stærkt til krukkeplanter.

Kvælstof (N) er det som planten oftest forbruger mest af fra jorden. Det er derfor også vigtigt at tilføre kvælstof til jorden. Dog skal man være opmærksom på, at planten ikke kan nå at forbruge kvælstoffet inden vinterdvalen sætter ind, hvis man gøder for sent på sæsonen, hvormed kvælstoffet ophobes i jorden.

Det bedste produkt på markedet er hønselort. Det er helt naturligt og stort set alle planter elsker det og har nemt ved at optage næringen. Det fås i forskellige blandinger som granulat eller i pilleform.

Hvis din plante mangler kvælstof: Mangel på kvælstof ses på bladene, hvor de bliver lysegrønne eller gullige over sæsonen, dette er især på de ældste blade på planten.

Fosfor (P) bruger planten til at opbygge og kode fra DNA. Fosfor har meget svært ved at flytte sig i jorden, derfor er det en god ide både at gøde i vandtanken men også på oversiden af krukken. Og gerne hvis det er muligt blande og fordele det rundt i jorden.

Hvis din plante mangler Fosfor, vil den udvikle sig langsomt og på bladenes nervationer, vil der over sæsonen danne sig en blålig/lilla farve.

Kalium (K) bruger planten især til at regulere dens vandforbrug. Det er især buske og træer der har brug for kalium.

Hvis din plante mangler kalium, vil den visne i bladets kant, bladranden, mens resten af bladet godt kan være grønt. Det er som regel på de ældste blade at skaderne fra kalium mangel ses på først.


Hvornår skal jeg gøde og med hvad?
Planterne skal gødes når de har mest brug for næringsstofferne, det vil sige i det tidlige forår inden bladene springer ud. Planter der står i en almindelig jord på terræn, vil have mulighed for at deres rødder kan søge hen hvor der er næring til rådighed resten af sæsonen. Når planterne står i en krukke har de ikke denne mulighed og derfor er det vigtigt at tilføre gødning i resten af sæsonen indtil midt august, hvor man skal stoppe med at gøde især med kvælstof. Som tommelfingerregel skal man minimum gøde sine planter lidt til påske, pinse og midt i juli.

Der findes mange forskellige gødningsblandinger, hvad man skal gøde med er individuelt for den specifikke plante, men man kommer godt fra start ved at bruge en NPK universalgødning, der rammer bredt i forhold til planternes behov. Økologiske og/eller organiske gødninger er at foretrække, men kan ikke altid dække planternes behov. Her er der særligt tale om mangel på Nitrogen/kvælstof, der giver udslag i lysegrønne blade, frem for den sunde normale grønne farve, der kendetegner at sukker/energifabrikken i fotosyntesen fungerer optimalt.

Der er forskel på hvordan gødningen er sammensat og stor forskel på hvordan indholdsstofferne reagerer i kontakt med jorden, både på kort og på lang sigt. Vi kan derfor ikke anbefale et specifikt produkt fra en specifik producent. Det vigtigste er at læse på etiketten af det produkt man har købt og nøje følge anvisningerne til hvordan man blander det op og hvor tit man skal bruge produktet i løbet af sæsonen.

Tilbage til blog

Seneste blogindlæg

Selvom altanen er lille, kan den sagtens være både grøn og farverig.

Stauder med skønne farver giver liv i byhaven

Apr 03, 2024

Forestil dig at træde ud på din altan eller ind på terrassen i din lille gårdhave og blive mødt af et væld af farver, duft og summen fra insekter

Sådan laver du krydderurter-isterninger

Gem krydderurter året rundt med krydderurte-isterninger

Dec 16, 2023

En af de enkleste og mest effektive metoder til at bevare dine hjemmedyrkede krydderurter er at fryse dem i isterninger, hvilket skaber en praktisk og økonomisk køkkeningrediens, du kan bruge året rundt.

Lad dit juletræ fortsætte med at være til glæde og gavn

Lad dit juletræ fortsætte med at være til glæde og gavn

Dec 16, 2023

Efter julen er overstået, og juletræet har udfyldt sin festlige rolle, behøver det ikke ende som affald