Hvilke planter skal jeg vælge hvis der er skygge det meste af dagen?

Hvilke planter skal jeg vælge hvis der er skygge det meste af dagen?

Selv om du har en nordvendt altan uden nogen særlig direkte sol, eller måske en skyggefuld altan i stueetagen eller på første sal, kan du sagtens få en masse planter til at trives og udvikle sig i krukker og altankasser.

Planter, som trives i skygge eller som bunddække under større planter, ligner ofte en skovbund til forveksling. Lidt vildt og meget naturligt. Der skal gerne være lidt surt i jorden, og planterne må gerne stå tæt, så de kan passe på hinanden og skabe en intim stemning. Lidt som det hemmelige hjørne af mormors kolonihave eller passagen i klosterhaven.

Hvis man ønsker et træ eller en stor busk i sit nærmiljø, kan man plante Blodbøg, Bøg, Laurbærkirsebær, Magnolia, Syren, Taks, Hyld, Paradisæble og Blomme. De bedste og mest solide planter til skygge er efeu og hortensia i varianter, og man vil også kunne have held med Dværgmispel, Kløver, Klatrehortensia, Amerikanske blåbær, Mos, Tyttebær, Tidsler, Stedsegrøn kaprifolie, Blåregn, Clematis viticella, Taks, Syren, Løvefod, Vinca minor, Benved, Pieris japonica, Hosta, Stjerneskærm, Hasselurt, Vinterglans, Alunrod, Høstanemone og Kristtorn.

Der findes også mange nye varianter af græsser der kan klare skygge. F.eks. varianter af Japansk star, Rørhvene eller rød eller grøn Japansk skovgræs. Blomsterløg i alle variationer er virkelig brugbart, hvis man vil have en lang og afvekslende blomstring gennem hele foråret og forsommeren. Februar til juni. Blomsterløg kan plantes i lag.

Som tommelfingerregel skal et løg plantes i et hul som er tre gange løgets højde og dækkes med jord i to gange løgets højde. Små løg blomstrer først og de største kommer sidst. Vintergæk, Anemone, Krokus, Erantis, Vibeæg, Botaniske Tulipaner, Scilla, og så kan man runde af med et brag af store Allium varianter der kan afløse hinanden. Det er også godt med Bregner, de fås i mange nuancer med forskellig struktur og bladstørrelse, både som løvfældende og stedsegrønne.

De hjemmehørende typer er de mest robuste og du kan have dem i mange år, hvis du passer på dem. Fra maj til september kan man have sine indendørs planter ude på altanen, hvor man f.eks. kan have sine orkidéer hængende på væggen. Orkidéer og andre indendørs planter har deres normale habitat i bunden af junglen, så de lever et beskyttet liv med godt dræn i skovbunden, i et fugtigt miljø, uden sol og udsving i temperaturen. Men de kan trives ude i de lune måneder, så længe du vander dem og beskytter dem mod hård sol.
Tilbage til blog

Seneste blogindlæg

Selvom altanen er lille, kan den sagtens være både grøn og farverig.

Stauder med skønne farver giver liv i byhaven

Apr 03, 2024

Forestil dig at træde ud på din altan eller ind på terrassen i din lille gårdhave og blive mødt af et væld af farver, duft og summen fra insekter

Sådan laver du krydderurter-isterninger

Gem krydderurter året rundt med krydderurte-isterninger

Dec 16, 2023

En af de enkleste og mest effektive metoder til at bevare dine hjemmedyrkede krydderurter er at fryse dem i isterninger, hvilket skaber en praktisk og økonomisk køkkeningrediens, du kan bruge året rundt.

Lad dit juletræ fortsætte med at være til glæde og gavn

Lad dit juletræ fortsætte med at være til glæde og gavn

Dec 16, 2023

Efter julen er overstået, og juletræet har udfyldt sin festlige rolle, behøver det ikke ende som affald