Hvilke planter skal jeg vælge hvis der er skygge det meste af dagen?

Hvilke planter skal jeg vælge hvis der er skygge det meste af dagen?

Selv om du har en nordvendt altan uden nogen særlig direkte sol, eller måske en skyggefuld altan i stueetagen eller på første sal, kan du sagtens få en masse planter til at trives og udvikle sig i krukker og altankasser.

Planter, som trives i skygge eller som bunddække under større planter, ligner ofte en skovbund til forveksling. Lidt vildt og meget naturligt. Der skal gerne være lidt surt i jorden, og planterne må gerne stå tæt, så de kan passe på hinanden og skabe en intim stemning. Lidt som det hemmelige hjørne af mormors kolonihave eller passagen i klosterhaven.

Hvis man ønsker et træ eller en stor busk i sit nærmiljø, kan man plante Blodbøg, Bøg, Laurbærkirsebær, Magnolia, Syren, Taks, Hyld, Paradisæble og Blomme. De bedste og mest solide planter til skygge er efeu og hortensia i varianter, og man vil også kunne have held med Dværgmispel, Kløver, Klatrehortensia, Amerikanske blåbær, Mos, Tyttebær, Tidsler, Stedsegrøn kaprifolie, Blåregn, Clematis viticella, Taks, Syren, Løvefod, Vinca minor, Benved, Pieris japonica, Hosta, Stjerneskærm, Hasselurt, Vinterglans, Alunrod, Høstanemone og Kristtorn.

Der findes også mange nye varianter af græsser der kan klare skygge. F.eks. varianter af Japansk star, Rørhvene eller rød eller grøn Japansk skovgræs. Blomsterløg i alle variationer er virkelig brugbart, hvis man vil have en lang og afvekslende blomstring gennem hele foråret og forsommeren. Februar til juni. Blomsterløg kan plantes i lag.

Som tommelfingerregel skal et løg plantes i et hul som er tre gange løgets højde og dækkes med jord i to gange løgets højde. Små løg blomstrer først og de største kommer sidst. Vintergæk, Anemone, Krokus, Erantis, Vibeæg, Botaniske Tulipaner, Scilla, og så kan man runde af med et brag af store Allium varianter der kan afløse hinanden. Det er også godt med Bregner, de fås i mange nuancer med forskellig struktur og bladstørrelse, både som løvfældende og stedsegrønne.

De hjemmehørende typer er de mest robuste og du kan have dem i mange år, hvis du passer på dem. Fra maj til september kan man have sine indendørs planter ude på altanen, hvor man f.eks. kan have sine orkidéer hængende på væggen. Orkidéer og andre indendørs planter har deres normale habitat i bunden af junglen, så de lever et beskyttet liv med godt dræn i skovbunden, i et fugtigt miljø, uden sol og udsving i temperaturen. Men de kan trives ude i de lune måneder, så længe du vander dem og beskytter dem mod hård sol.
Tilbage til blog

Seneste blogindlæg

Dyrkning af Spiselige Planter Indendørs: En Guide til Hjemmegartnere

Dyrkning af Spiselige Planter Indendørs: En Guide til Hjemmegartnere

Nov 12, 2023

Selv i de kolde danske vintermåneder er det muligt at dyrke friske, spiselige planter indendørs

Genbrug Juleglæden: Plant dit eget Grantræ på Altanen!

Genbrug Juleglæden: Plant dit eget Grantræ på Altanen!

Nov 12, 2023

Vi har en idé, der ikke kun bringer grønne vibes ind i din stue, men også lader dig genbruge juletræet år efter år...

Få sommerfugle på din altan

Forårsglæde på altanen: Sådan tiltrækker du fugle og sommerfugle

Nov 02, 2023

At sidde på sin altan og kigge på disse smukke skabninger kan bringe en følelse af forårsglæde og forbinde dig med naturen