Blæsten er på mange måder den faktor du skal forholde dig mest til, fordi blæsten kan udtørre dine planter selv i køligt og overskyet vejr. Og i sagens natur kan blæsten gøre det grimme ved dine planter i vejr med varme, høj sol og blæst, for den cocktail effekt vil virke som en tørreovn, hvor planterne kan have svært ved at hive vandet hurtigt nok op fra rødderne til bladene, blomsterne eller frugten, særligt hvis jorden er tør. Underforstået, er det en rigtig god ide at plante sine tørketålende planter ud i en stor selvvandingskrukke, så de på den måde har en solid livsforsikring at sutte på, de dage hvor den varme blæst er særligt hård med planter, dyr og mennesker.
En fin måde at komme blæsten i møde på, er at plante tæt i sine krukker. Rent æstetisk vil du få et mere naturligt udtryk, når planterne står tæt, næsten skulder ved skulder, men det har også den ubetingede fordel, at planterne beskytter hinanden og minimerer dermed risikoen for at blive blæst i stykker.
Hvis du gerne vil have store planter, som veludviklede træer og buske, så er det vigtigt at have en stor krukke, der står solidt på underlaget. Det store rumindhold i krukkens plantedel, vil både sikre at du kan have glæde af din store plante mange år frem, og det er med til at forankre plantens rodklump i en tung sokkel. Når der udplantes store planter, særligt hvis de har lidt højde, er det en god ide at sikre planten med et espalier. Det laves nemmest i bambus, med 3 kraftige pinde, der monteres i krukken som en tipi, hvortil man kan binde nogle af plantens grene fast med gummisnøre. Det tager normalt træet en sæson at blive forankret og man kan derefter fjerne bambus espalieret.
Uanset hvad du planter i et blæsende miljø, så skal du påregne at holde lidt ekstra øje med, om dine planter trives og ikke bliver blæst omkuld. Også hvis du planter i store selvvandingskrukker.
Herunder en krukke-egnet planteliste med gode og særligt hårdføre vindstærke sorter:
Bjergclematis, Clematis montana rubens
Bjergfyr, Pinus mungo
Blå Bjørnegræs (Blåsvingel), Festuca glauca 'Elijah Blue'
Enebær, Juniperus, Kinesisk ene Juniperus chinensis, Middelhavs-ene Juniperus oxycedrus, Blå ene Juniperus
squamata
Havtorn, Hippophaë rhamnoides ’Askola’ ’Frugana’ ’Habego’ ’Sirola’ alle sorter er egnede
Hvidtjørn Alm., Crataegus laevigata
Hybenrose Rosa rogusa
Alm. Katteurt/Blåkant Nepeta cataria
Katteurt/ Ægte blåkant Nepeta faassenii
Klitrose, Rosa pimpinellifolia
Lavendel, Lavendula Augustifolia
Mandstro tidsel, Eryngium Planum ’Blue Hobbit’
Navr, Acer Campestre 'Elsrijk'
Paradisæble japansk, Malus floribunda
Pieris, Pieris japonica ’Forest Flame’, ’Mountain Fire’, samt de brogede sorter ’Little Heath’og ’Carnaval’
Rishirse/staudehirse Panicum virgatum ’Heavy Metal’, 'Shenandoah', 'Squaw'
Rododendron, Rhododendron ’Phyllis Korn’, ’Yedoense’, ’Hurricane’, ’Graziella’ og ’flere små bladede sorter
Rosmarin, Rosmarinus officinalis
Rødtjørn, Crataegus laevigata ’Paulii’ og ’Punicea’
Silkefyr, Pinus peuce
Skovfyr, Pinus sylvestris var. ’lapponica’
Tidselkugle, Echinops ritro