Vanding af planter i selvvandingskrukker med kapillærfunktion

Vanding af planter i selvvandingskrukker med kapillærfunktion

I perioden 1. marts til 15. november er det vigtigt at holde øje med krukkeplanterne og sikre at de får nok vand.

Når man planter mange planter i den samme selvvandingskrukke, er det vigtigt at man altid vander fra oven, så også de små stauder og bunddække planter får del i vandet. Påfyldningsrøret til vandtanken er blot til efterfyldning, når de større træer og buske har overstået deres etableringsfase og har fået rødderne ned i kapillærfunktionen.

Påfyldningsrøret til vandtanken benyttes primært til at sikre at tanken altid er fyldt i perioden maj-september. Det er i denne periode planterne har et stort bladfang, som transpirerer kraftigt i denne varme periode.

Det er særligt vigtigt at vande nye planter meget regelmæssigt, så de ikke står og tørrer ud i begyndelsen.
Ligeledes er det vigtigt at vande oftere, hvis man oplever at det blæser meget omkring ens planter, fordi blæsten tørrer planterne ud, selv på dage med køligt og overskyet vejr. Hvis der er en kombination af sol, varme og blæst vil det påvirke dine planter som en varmluftsovn. Planterne tørrer lynhurtigt ud. Og skaderne er svære at udbedre.

Man kan vande på mange forskellige måder, og der findes endnu flere undskyldninger for at glemme at vande sine planter. Der findes også både måleudstyr og programmerbart vandingsudstyr, som kan kobles til en app på din smartphone. Her forholder vi os til at der er en meditativ effekt, en slags mindfulness i at gå rundt med en kande eller haveslange og vande sine planter, mens man snakker med dem om vind og vejr.

Helt grundlæggende vil de fleste planter hellere stå lidt for tørt end lidt for vådt i jorden. Eneste undtagelse er, når der er tale om deciderede sump- eller akvarieplanter. For planten er det markant mere kritisk at du overvander den, end hvis den står i perioder og tørster lidt. Derfor er det en god ide at lade planen tørre en smule mellem de regelmæssige vandinger.

Det er klart bedst at vande med regnvand, da det ikke indeholder kalk, samtidig med at regnvandet indeholder en smule kvælstof, på grund af den mængde kvælstof der altid er frit tilgængeligt i luften. Vand fra vandhanen indeholder kalk i mindre mængder, men stadig nok til at man hen over en årrække vil ændre pH værdien af jorden i ens krukker og bede, fordi kalken vil gøre jorden mere basisk. Det er ikke kritisk for de fleste planter, men hvis du kan samle regnvand op til at vande med, vil du både spare penge og have gladere planter i din have.

Selv om dine planter står åbent med frit løb mod himlen, så vær opmærksom på, at et let regnvejr ikke gør det ud for en vanding af dine planter. Eksempelvis vil et skybrud, hvor der falder 20mm regn, betyde at en normal standard krukke med en diameter på Ø70cm får i underkanten af 4 liter vand.

Dermed sagt, at når du gerne vil have planter i dit nærmiljø, så ligger der også en dejlig forpligtelse i at holde øje med dem, og sikre at planterne får vand og næring nok, til at du kan have glæde af dem i mange år frem.

Akkurat som du holder øje og plejer og kæler med dit kæledyr. Vand skal der til. Perlende friskt.
Tilbage til blog

Seneste blogindlæg

Selvom altanen er lille, kan den sagtens være både grøn og farverig.

Stauder med skønne farver giver liv i byhaven

Apr 03, 2024

Forestil dig at træde ud på din altan eller ind på terrassen i din lille gårdhave og blive mødt af et væld af farver, duft og summen fra insekter

Sådan laver du krydderurter-isterninger

Gem krydderurter året rundt med krydderurte-isterninger

Dec 16, 2023

En af de enkleste og mest effektive metoder til at bevare dine hjemmedyrkede krydderurter er at fryse dem i isterninger, hvilket skaber en praktisk og økonomisk køkkeningrediens, du kan bruge året rundt.

Lad dit juletræ fortsætte med at være til glæde og gavn

Lad dit juletræ fortsætte med at være til glæde og gavn

Dec 16, 2023

Efter julen er overstået, og juletræet har udfyldt sin festlige rolle, behøver det ikke ende som affald