Skab frodige og sunde planter i dine selvvandingskrukker med den rette gødning 🐛🐓💩

Skab frodige og sunde planter i dine selvvandingskrukker med den rette gødning 🐛🐓💩

Gødning er en vigtig del af det at have en altanhave, og det er ikke helt ligegyldigt, hvordan du gøder. Her får du de professionelles tips til, hvordan vi som gartnere i Altan-Alferne gøder når vi er ude hos vores kunder.

Når I har en selvvandingskrukke med en vandtank, er det vigtigt at bemærke, at flydende gødning ikke bør tilsættes direkte i vandet. Planterne har svært ved at optage gødningen på den måde. I stedet anbefaler vi at bruge naturlig gødning baseret på hønse- og insektlort.

Hvad er det gode ved denne type gødning? For det første er den baseret på naturlige ingredienser, der er gode for planterne. Derudover har insektlorten den fordel, at den lugter mindre intens end hønsegødning. Det er fantastisk, hvis I har jeres selvvandingskrukker på altanen nær køkkenet eller soveværelset og ønsker at undgå en ubehagelig lugt.

Sådan kan I bruge insektlorten som gødning til jeres selvvandingskrukker:
Insektlorten fås i pilleform, ligesom andre typer gødning. Til en lille krukke med seks flotte stauder anbefales det at bruge en håndfuld insektlort. Husk, det er bedre at gøde lidt mindre, men oftere.
Fordel pillerne mellem planterne i krukken. I kan bruge en ske til at sprede gødningen jævnt, inden I vander igen. På den måde sikrer I, at gødningen når ud til alle planterne.

Det er vigtigt at dosere gødningen korrekt for at undgå overgødning. For planter, der trives bedst i surbundsjord som pieris, kan I bruge møg, der passer til surbundsforholdene. Når I har dækket jorden med bark, kan I let skubbe det til side, strø møg ud og derefter dække det igen med bark.

Gødning skal gives med jævne mellemrum, men i moderate mængder. En god tidsplan er at gøde ved påske, pinse og Sankt Hans, når planterne er i vækst og har brug for ekstra næringsstoffer til at blomstre og producere frugt. Det er også vigtigt at tiltrække bestøvende insekter som bier, så jeres planter kan blive ordentligt bestøvede.

Husk at have tålmodighed og give planterne tid til at vokse og udvikle sig. Det er vigtigt, at de får mulighed for at drage fordel af den ekstra gødning, før vinteren nærmer sig. Overskydende gødning kan sive ned i jorden og skabe en ubalance i kvælstofniveauerne, hvilket kan være skadeligt for planterne.

Nu har I fået nogle nyttige tips til at gøde jeres planter i selvvandingskrukker. Vi håber, at I vil nyde at skabe en frodig og smuk altanhave ved hjælp af disse metoder. Husk, at vores team hos Urbangarden altid er klar til at hjælpe jer, hvis I har spørgsmål eller brug for yderligere vejledning.

I denne video viser Boe, hvordan han gøder med de forskellige gødninger:

 

Glæd jer til at se jeres planter trives og blomstre i jeres selvvandingskrukker!

Tilbage til blog

Seneste blogindlæg

Selvom altanen er lille, kan den sagtens være både grøn og farverig.

Stauder med skønne farver giver liv i byhaven

Apr 03, 2024

Forestil dig at træde ud på din altan eller ind på terrassen i din lille gårdhave og blive mødt af et væld af farver, duft og summen fra insekter

Sådan laver du krydderurter-isterninger

Gem krydderurter året rundt med krydderurte-isterninger

Dec 16, 2023

En af de enkleste og mest effektive metoder til at bevare dine hjemmedyrkede krydderurter er at fryse dem i isterninger, hvilket skaber en praktisk og økonomisk køkkeningrediens, du kan bruge året rundt.

Lad dit juletræ fortsætte med at være til glæde og gavn

Lad dit juletræ fortsætte med at være til glæde og gavn

Dec 16, 2023

Efter julen er overstået, og juletræet har udfyldt sin festlige rolle, behøver det ikke ende som affald