Selvom altanen er lille, kan den sagtens være både grøn og farverig.

Stauder med skønne farver giver liv i byhaven

Om at skabe kulør og trivsel, og hvordan biodiversitet kan trives på selv den mindste plads

Af Kenn Römer-Bruhn, havejournalist, forfatter, designer og meget mere.

Forestil dig at træde ud på din altan eller ind på terrassen i din lille gårdhave og blive mødt af et væld af farver, duft og summen fra insekter. Selv i hjertet af byen kan du skabe et lille stykke paradis, der bidrager til velvære i hverdagen. Med en nøje udvalgt palette af flerårige planter, kan du designe en byhave, der ikke kun er en fryd for øjet, men også et tilflugtssted for byens dyreliv.

Kenn Römer-Bruhn vil med denne artikel guide dig gennem processen med at skabe en visuelt tiltalende byhave med høj diversitet på begrænset plads, med fokus på dejlige farver og minimal vedligeholdelse.

Flerårige planter er vores helte, da de vender tilbage år efter år, og ofte bliver større og mere imponerende for hver sæson, og desuden kræver langt mindre vedligeholdelse end deres etårige modstykker. Ved at vælge de rette arter og sorter til dit bymiljø, kan du nyde godt af deres langvarige skønhed og gavnlige indflydelse på det lokale økosystem.

En rød silkepæon i selskab med de mere iltre prikbladet fredløs trives fint i halvskygge.

Valg af flerårige planter til byhaver

Vælg planter, der trives i dit lokale klima og den jordtype, du anvender. Urbane miljøer kan variere meget, fra tørre, solrige altaner til skyggefulde gårdhaver eller vindomsuste, højtliggende terrasser. Robuste planter som sankthansurt og forskellige græsser kan klare sig under mange forskellige forhold, men bidrager måske ikke så meget rent farvemæssigt. Omvendt holder de deres form gennem hele vinterhalvåret, hvilket er en stor fordel.

Er det farver du går efter, så bør du integrere planter, der blomstrer på forskellige tidspunkter af året for at få et løbende farveskifte. For eksempel kan forårsblomstrende løgvækster som tulipaner og narcisser efterfølges af stauder som akeleje, dagliljer, astilber og storkenæb, mens efteråret kan imponere med farver fra asters og flammende efterårsløv fra buske.
Her er bedet fyldt med tæppepileurt, sankthansurt og astilbe, der alle har mørke farvenuancer og forskellig struktur som spir og skærm for at give variation.

Tips til maksimal visuel effekt på begrænset plads

 • Udnyt de lodrette muligheder: Brug vægge og gelændere til at hænge plantekasser eller skabe lodrette haver. Dette tilfører ikke kun farver i øjenhøjde, men sparer også værdifuld plads på gulvet.
 • Design med tanker om farve og form: Skab kontraster og harmoni ved at kombinere planter med forskellige blomsterfarver, bladformer og væksthøjder. En velovervejet blanding kan gøre selv den mindste plads visuelt spændende.
 • Vedligeholdelse af flerårige vækster i byhaver
 • Jordpleje og vanding: Selv i begrænsede rum som altaner og mindre terrasser er god jord og regelmæssig vanding nøglen til sunde planter. Overvej kompostforbedrende tiltag og selvvandingskrukker eller drypvandingssystem for en nemmere hverdag.
 • Læforhold: Især på altaner, der er oppe i højden, kan vinden være en udfordring. Vælg planter, der kan modstå eller trives i vind, og brug eventuelt lægivende elementer som små træer eller buske i krukker.

 

Mandstro er en insektmagnet, der skal stå på en tør plads i fuld sol.

Skab stemninger med farver

 • Afslapning med blå og grønne nuancer: Skab en oase af ro med planter i kølige farver. Blå hortensia og blågrønne hosta kan transformere din byhave til et afslappende opholdssted.
 • Energi med røde, orange og gule nuancer: Ønsker du et mere energisk miljø, er det oplagt at vælge planter i varme farver som røde pelargonier, orange dahlia og gule solbrud.
 • Neutrale farver skaber ro: Brug grønne farver som base, da de opfattes som neutrale. Det samme gør hvid, grå og brunlige nuancer. Brug dem mellem kradsbørstige farver eller i et miks af romantik med fx rosa, sølv (hvid og grå) og pletter af lilla og rød.

For mere dybdegående information om udvælgelse af planter, designideer og vedligeholdelsestips, er du velkommen forbi blomsterhaven.dk – her finder du alt, du behøver at vide – uanset om du er nybegynder eller erfaren haveentusiast – for at bringe din mindste plet i haven, altanen eller terrassen til live med farver og biodiversitet. 

Den orange dagøje med det mørke løv er vidunderlig i sensommeren, hvor bierne sværmer om den.

Yderligere tips til en farverig og livlig byhave: 

 • Skiftende displays: Overvej at have flere sæt af plantekasser eller -beholdere, som du kan udskifte efter sæson. Dette holder haven frisk og spændende gennem hele året.
 • Tilføj duft: Udover farver kan duften fra planter som roser, jasmin eller lægebaldrian tilføje en ekstra dimension til din haveoplevelse.
 • Fremme biodiversitet: Ved at vælge indfødte planter eller dem, der er kendt for at tiltrække bier, sommerfugle og andre gavnlige insekter, kan du bidrage til den lokale biodiversitet og nyde det rige dyreliv, der besøger din have.

Nu er du klar til at omdanne din altan, terrasse eller gårdhave til en blomstrende oase midt i byen. Hvilken herlighed!

At skabe en farverig byhave fyldt med diversitet er en kunst, der kombinerer skønhed med bæredygtighed. Selv med begrænset plads kan din passion for planter transformere det mindste udendørsareal til en blomstrende oase. Fra at udvælge de rette flerårige planter til at designe med øje for farver og form, kan hvert skridt i processen bidrage til en mere livlig og indbydende have. Husk, at din urbane have ikke blot er en visuel glæde, men også et vigtigt skridt mod et rigere lokalt økosystem.


Lær at bruge farver og forme i din have

I Blomsterhaven får du mulighed for at lære om sammensætningen af farver og form fra stauder og buske og få indblik i havedesignets kunst. Kenn Römer-Bruhn har mere end 25 års erfaring indenfor design og kommunikation, og vil hjælpe dig, så du kan skabe din egen drømmehave.
Du finder alle Blomsterhavens havekurser her

 

Tilbage til blog

Seneste blogindlæg

Selvom altanen er lille, kan den sagtens være både grøn og farverig.

Stauder med skønne farver giver liv i byhaven

Apr 03, 2024

Forestil dig at træde ud på din altan eller ind på terrassen i din lille gårdhave og blive mødt af et væld af farver, duft og summen fra insekter

Sådan laver du krydderurter-isterninger

Gem krydderurter året rundt med krydderurte-isterninger

Dec 16, 2023

En af de enkleste og mest effektive metoder til at bevare dine hjemmedyrkede krydderurter er at fryse dem i isterninger, hvilket skaber en praktisk og økonomisk køkkeningrediens, du kan bruge året rundt.

Lad dit juletræ fortsætte med at være til glæde og gavn

Lad dit juletræ fortsætte med at være til glæde og gavn

Dec 16, 2023

Efter julen er overstået, og juletræet har udfyldt sin festlige rolle, behøver det ikke ende som affald