Sådan holder du bænkebidere væk fra dine planter

Sådan holder du bænkebidere væk fra dine planter

Selvom de måske fremkalder afsky eller endda frygt, når du uventet opdager dem, spiller de en afgørende rolle i din have. Du vil helt sikkert gerne have dem der - men du vil også undgå, at deres antal løber løbsk.

Vidste du at bænkebidere er af samme familie som krebs?
Biologisk set tilhører alle arter af bænkebidere de få landlevende krebsdyr og er en del af den samme brede familie som rejer og krabber. Selvom deres vandige oprindelse er gammel historie, har de stadig brug for fugtige forhold for at overleve.

Dette får dem til at undlade at bevæge sig om dagen og foretrække at skjule sig på mørke, fugtige steder, indtil den køligere nat ankommer. Deres foretrukne gemmesteder inkluderer bag barken på rådende træ, under plantepotter, i organisk muld og under overfladen af kompostbunker.

Du kan lejlighedsvis finde bænkebidere, der kommer ind i dit hjem, men det skyldes normalt blot en udforskningstrang. De fleste hjem er for tørre og lyse til at danne et godt bænkebiderhabit, så at flytte besøgene udendørs er normalt det sidste, du vil se til dem.

Det gode og det dårlige
Bænkebideres hovedføde er nedbrydende organisk materiale. Ved at spise dette genanvender de næringsstoffer tilbage i jorden, beriger jorden og forbedrer vækstbetingelserne for dine planter.

Hvis de kun holdt sig til denne diæt, ville de være en fuldstændig velkommen beboer i din have. Desværre kan de også fristes af ømme frøplanter, bløde frugter og saftige stængler af kødfulde planter som bønner og meloner.

De kan endda snacke på stængler og blade af planter fra natskyggefamilien som tomater og auberginer. Da disse er giftige for de fleste andre almindelige skadedyr, kan du være ret sikker på, at bænkebidere er synderne, hvis du ser tegn på gnaskeaktivitet.

Sådan kan du beskytte dine planter
Taget i betragtning af deres vitale rolle i din haves næringscyklus, er det normalt bedst at lade bænkebidere få lov til at leve i fred. Men hvis du mistænker, at et overdrevent antal bænkebidere forårsager skade på dine planter, kan du træffe flere foranstaltninger for at beskytte dem.

Som sædvanligt, mens kemisk kontrol er tilgængelig og effektiv, bør det kun bruges som en sidste udvej, da det også kan skade utilsigtede medlemmer af din haves økosystem.

I stedet handler det primært om at begrænse deres antal og omdirigere dem væk fra dine mest delikate planter. Her er nogle ideer:

  1. Dyrk udsatte planter som jordbær i containere, hævet fra jorden uden blade eller frugt, der rører ved jorden. Bænkebidere kan kravle, men undgår normalt det, og at tilføje en ekstra forhindring mellem dem og deres mad er ofte tilstrækkelig afskrækkelse. Vores selvvandingskrukker er ideelle til dette formål, og giver en masse andre fordele også.
  2. Mulch tilbyder et ideelt levested for bænkebidere, så brug det ikke omkring sarte planter, indtil de er blevet modne og lidt hærdede. Hold altid såbedjorden så ren og ryddelig som muligt for at fjerne gemmesteder.
  3. Og når du bruger mulch, rive det let over en gang om ugen eller deromkring, ideelt set på en solskinsdag. Dette vil forstyrre de fugtige forhold, insekterne elsker, og opfordre dem til at bevæge sig et andet sted hen.
  4. Brug kraver omkring sarte stængler for at skabe en fysisk barriere. Plastikflasker med skåret ende er ideelle og kan let fjernes senere.
  5. Drys halverede citrusfrugter omkring dine køkkenhaver med den kødfulde side nedad. Disse vil fungere som lokkeduer, tiltrække bænkebidere til deres mørke, fugtige og fødevarer-fyldte underside, og du kan derefter indsamle og bortskaffe insekterne i bulk.
  6. En anden lokkedueidé er at fylde gamle madbeholdere med kartoffelskræl eller andre lokkende rester, der giver et hjem og lager i ét.
Husk at individuelle bænkebidere er helt harmløse og bidrager masser til din have. Men du kan få for meget af en god ting, og hvis insekterne finder din have for behagelig, vil deres antal stige. Ved at bruge en blanding af disse afskrækkende taktikker kan du have en fornuftigt stor population, der kun bringer fordele.
Tilbage til blog

Seneste blogindlæg

Selvom altanen er lille, kan den sagtens være både grøn og farverig.

Stauder med skønne farver giver liv i byhaven

Apr 03, 2024

Forestil dig at træde ud på din altan eller ind på terrassen i din lille gårdhave og blive mødt af et væld af farver, duft og summen fra insekter

Sådan laver du krydderurter-isterninger

Gem krydderurter året rundt med krydderurte-isterninger

Dec 16, 2023

En af de enkleste og mest effektive metoder til at bevare dine hjemmedyrkede krydderurter er at fryse dem i isterninger, hvilket skaber en praktisk og økonomisk køkkeningrediens, du kan bruge året rundt.

Lad dit juletræ fortsætte med at være til glæde og gavn

Lad dit juletræ fortsætte med at være til glæde og gavn

Dec 16, 2023

Efter julen er overstået, og juletræet har udfyldt sin festlige rolle, behøver det ikke ende som affald