Beskæring af planter i selvvandingskrukker med kapillærfunktion

Beskæring af planter i selvvandingskrukker med kapillærfunktion

Som tommelfingerregel beskærer man sine planter i krukker så lidt som muligt. Krukkeplanter vokser ikke lige så kraftigt, som planter udplantet i en have eller en park. Det er ikke en underdrivelse at sige at krukkeplanter vokser for halv kraft, netop fordi de har et begrænset vækstvolumen i krukken til rådighed.

Man beskærer sine krukkeplanter for æstetikkens skyld. Det kan være fordi en gren vokser i den forkerte retning, eller fordi det lille træ er skudt for meget i vejret og er blevet tyndt og ranglet, i forhold til at man ønskede sig en ”lille fed en”.

Det er meget individuelt hvordan planter skyder igen efter beskæring. Derfor er det en god ide, at beskære, så det ikke ser ud som om planten ikke er blevet beskåret. Det gøres ved at klippe i et led, så planens naturlige udtryk bevares. Dermed ingen klip midt på grene, som får planten til at se amputeret ud.

Planter har bedst af at blive beskåret når de er i dvale. F.eks. er det bedst at beskære træer og buske fra det sene efterår, hen over vinteren til det tidligste forår. Det er dermed ikke godt at beskære træer og buske i foråret og om sommeren, hvor de er saftspændte og i vækst med blomster, bladfang og eventuel frugtsætning.

I forhold til stauder er det godt at lade sæsonens visne blade og blomster sidde på planten vinteren over, og vente med at klippe planterne rene indtil væksten sætter i gang i foråret, da det visne løv beskytter planternes klumper og rodhalse mod frostskader.

Græsser er sene startere om foråret, og kan bedst klippes ned i starten af april, inden de for alvor begynder at sætte nye skud. Således klipper du kun dødt ved bort, uden at skade de nye sarte spidser.

Hvis man har klatreplanter, som er blevet lidt for vilde i deres udtryk, kan man klippe den vækst af,
som vokser i den forkerte retning. Ellers er der både meditation og lidt sport i at gå og hjælpe sine klatreplanter på vej, så de får godt fat de rigtige steder og får en harmonisk vækst i den ønskede retning.
Der er ikke noget forgjort i at trimme spidser og visne blade, ligesom man sagtens kan snuppe en gren og tynde ud i væksten. Start altid i spidserne og arbejd dig ind efter, for det er umuligt at gøre skaden god igen, hvis man har klippet for langt inde, eller er kommet i den forkerte gren. Planten vil sandsynligvis skyde fra omkring klippet og vokse ud igen, men tag dig hellere god tid til at få det gjort ordentligt fra start.
Tilbage til blog

Seneste blogindlæg

Dyrkning af Spiselige Planter Indendørs: En Guide til Hjemmegartnere

Dyrkning af Spiselige Planter Indendørs: En Guide til Hjemmegartnere

Nov 12, 2023

Selv i de kolde danske vintermåneder er det muligt at dyrke friske, spiselige planter indendørs

Genbrug Juleglæden: Plant dit eget Grantræ på Altanen!

Genbrug Juleglæden: Plant dit eget Grantræ på Altanen!

Nov 12, 2023

Vi har en idé, der ikke kun bringer grønne vibes ind i din stue, men også lader dig genbruge juletræet år efter år...

Få sommerfugle på din altan

Forårsglæde på altanen: Sådan tiltrækker du fugle og sommerfugle

Nov 02, 2023

At sidde på sin altan og kigge på disse smukke skabninger kan bringe en følelse af forårsglæde og forbinde dig med naturen