Korrekt vanding af planter i selvvandingskasser og almindelige krukker

Den ultimative guide til at vande dine planter om sommeren: Almindelige krukker vs. selvvandingskrukker 💦🚿

Nu har du været ude at gøre dig tanker om, hvordan du vil have din grønne oase til at se ud, du har været uge at investere i dyre planter, så derfor er det vigtigt at følge den HELT til dørs. Her er vanding enormt vigtigt.
Det er afgørende at vide, hvordan man vander sine planter korrekt for at sikre deres trivsel og overlevelse. I denne guide vil vi udforske to forskellige fremgangsmåder til vanding af planter om sommeren: almindelige krukker og selvvandingskrukker. Vi vil også diskutere forskellene mellem de to metoder og give dig nyttige tips til at holde dine planter sunde og lykkelige.

Del 1: Almindelige krukker
Når du vander planter i almindelige krukker om sommeren, er der et par vigtige faktorer, du skal overveje:

1. Jordens fugtighedsniveau: Før du vander, skal du altid tjekke jordens fugtighedsniveau ved at stikke en finger ned i jorden. Hvis den øverste tomme af jorden føles tør, er det tid til at vande.

2. Morgen eller aften: Vanding tidligt om morgenen eller sent om aftenen er bedst, da det giver planterne tid til at absorbere vandet, før solen er på sit højeste. Dette reducerer også fordampningen og hjælper med at forhindre skoldning af plantens blade.

3. Undgå overvanding: Overvanding kan være lige så skadeligt som under vanding. Sørg for ikke at give dine planter mere vand, end de har brug for. Overvanding kan føre til rådne rødder og sygdomme.

Del 2: Selvvandingskrukker
Selvvandingskrukker er et fantastisk alternativ til almindelige krukker, da de kan opretholde en konstant fugtighed og reducere vandingsbehovet. Her er nogle tips til at få mest muligt ud af dine selvvandingskrukker:

1. Korrekt opsætning: Følg producentens instruktioner om, hvordan man opsætter selvvandingskrukker korrekt. Dette involverer normalt at fylde vandbeholderen og at man sørger for at den langfibrede spagnum, der følger med til vores selvvandingskrukker, er pakket let men kompakt.

2. Vandstand: Nogle selvvandingskrukker har en indikator, der viser vandstanden. Det kan dog nogle gange være misvisende, så husk at den bedste indikation altid er jordens fugtighed. Selvvandingskrukker med kapillærfunktion regulerer selv præcist, hvor meget vand planten får, da den selv trækker det op når dens rødder først har fået fat i kapillærfunktionen, typisk 4-8 uger efter udplantningen, afhængigt af art og plantens størrelse.

3. Husk lange weekender og ferier: En af fordelene ved selvvandingskrukker er, at de kan holde planterne fugtige i længere tid. Dette er ideelt, når du er væk eller har travlt og ikke kan vande regelmæssigt.

Del 3: Fælles råd og anbefalinger
Uanset hvilken metode du bruger til vanding af dine planter om sommeren, er her nogle generelle råd og anbefalinger, der vil hjælpe med at sikre sunde og glade planter:

1. Dyb vanding: Når du vander, er det bedst at give planterne en god dyb vanding i stedet for lette sprøjtninger. Dette vil opmuntre rødderne til at vokse dybt ned i jorden og skabe et stærkt rodsystem. Husk dog at visse planter bedre kan lide at blivevandet med bestøver end at stå hele tiden med våde fødder.

2. Dække: Dæk jorden omkring dine planter med et lag muld eller organisk materiale som visne blade eller bark. Dette vil hjælpe med at bevare fugtigheden i jorden og reducere fordampning.

3. Plantevalg: Overvej at vælge tørketolerante planter til din have eller altankasser. Disse er typisk modstandsdygtige og hårdføre planter, der har deres normale habitat på stranden, heden eller på en bjergside, hvor de kan vokse og trives uden menneskers gødning, vanding og særlige omsorg. Det er planter er mere modstandsdygtige over for varme og tørke og kræver mindre vand.
Vi har lavet en guide til, hvilke planter der bedst tåler tørke. Læs vores guide her


At vande planter korrekt om er afgørende for deres overlevelse og trivsel. Uanset om du bruger almindelige krukker eller selvvandingskrukker, er det vigtigt at være opmærksom på jordens fugtighedsniveau, undgå overvanding og vande på det rigtige tidspunkt. Selvvandingskrukker kan være en bekvem løsning, men kræver stadig regelmæssig kontrol. Ved at følge de råd og anbefalinger, vi har diskuteret, vil du kunne nyde smukke og sunde planter hele sommeren igennem. Så gå ud og vand med omsorg!
Tilbage til blog

Seneste blogindlæg

Altanhave uden spor: Effektiv bortskaffelse af haveaffald i Danmark

Altanhave uden spor: Effektiv bortskaffelse af haveaffald i Danmark

Sep 26, 2023

Har du en smuk altanhave, der blomstrer og trives, men er i tvivl om, hvordan du bortskaffer haveaffaldet?

Giv Dit Grønne Liv en Koffein-Boost: Brug af Kaffegrums til Planter

Giv Dit Grønne Liv en Koffein-Boost: Brug af Kaffegrums til Planter

Sep 22, 2023

Kaffegrums er mere end bare den velsmagende drivkraft i din kop morgenkaffe. Det er også en guldgrube af næringsstoffer og en alsidig ressource for dine planter i haven

Gavnlig Brug af Græsafklip i Din Have

Gavnlig Brug af Græsafklip i Din Have

Sep 22, 2023

Når du er færdig med at slå dit græs, er du kun halvvejs igennem opgaven. Du har nu en masse affald, du skal skille dig af med på den mest hensigtsmæssige måde. For mange bliver det noget med at samle det i affaldsposer, og smide det på lossepladsen.