Fascinerende fasciation -når planter gør det uventede

Fascinerende fasciation -når planter gør det uventede

Havearbejde er en uforudsigelig fornøjelse, og selv erfarne havefolk kan fra tid til anden blive overraskede over, hvad der dukker op i deres blomsterbede. Én begivenhed, der normalt skaber forvirring ved første møde, er, når en plante pludselig begynder at vokse på en ny og usædvanlig måde med tykkere stængler, flere blomster eller andre træk, der normalt ikke ses hos den pågældende art.

Hvad er Fasciation?
Fasciation er en genetisk mutation af en plantes vækstspids, og det kan visuelt påvirke stængler, blomster eller frugter. Det fører ofte til produktionen af flere ekstra blomster på de berørte stængler, typisk med mange sekundære blomster, der omgiver den normale, forventede blomst. Blomsterne selv kan være flade, forlængede, presset sammen eller på andre måder misdannede, på måder der enten kan være interessante eller tiltalende for øjet.

Nogle gange kan virkningerne være åbenlyse og skabe groft oversize stængler og blomster med et mærkeligt grotesk udseende. Jo tættere på jorden fasciation sker, desto mere overdrevne er dens virkninger normalt.

Men nogle gange er resultaterne meget mindre dramatiske. De voksende skud kan være flade, spredt fra hinanden eller synes at være lavet af adskillige stængler, der er smeltet sammen til én. Blomsterne kan være subtilt deformerede i stedet for markant, og de kan forblive enkelte i stedet for at producere unormale klaser eller sprøjter.

Hvad forårsager fasciation?
Selvom virkningerne af fasciation skyldes en genetisk mutation, der ofte er helt tilfældig, er der også nogle underliggende årsager, der kan udløse ændringerne i modtagelige planter. Selvom videnskaben ikke er fuldt kendt, menes det, at visse eksterne faktorer kan forårsage en hormonel ubalance i planten, hvilket igen kan føre til udviklingen af ​​lidelsen.

Fysiske skader på planterne forårsaget af insekter eller andre dyr, kemikalier, frost eller uforsigtige havefolk kan traumatisk påvirke planten og føre til fasciation. Virale, bakterielle eller svampeinfektioner kan efterlade planten sårbar, især efter infektion med bakterien Rhodococcus fascians.

Ernæringsmæssige problemer menes at spille en udløsende rolle i nogle tilfælde af fasciation, især hvis der mangler zink i jorden, som planten kan absorbere.

Endelig kan dramatiske temperaturændringer, mens planten vokser, også synes at chokere planten til at tage udviklingsvejen for fasciation.

Gentager eller spredes fasciation?
Selv når det sker som reaktion på fysiske forhold, er det ikke meget sandsynligt, at fasciation vil gentage sig i de samme planter hvert år. Nogle arter som forsythia synes at have en genetisk disposition til fasciation og kan vise symptomer relativt ofte, men for de fleste planter er det en sjælden eller engangsforeteelse.

Hvad mere er, selvom en del af en plante er fascieret, spreder tilstanden sig normalt ikke til resten af planten, og fasciation kan ikke spredes fra plante til plante. Så der er ingen grund til panik, hvis det pludselig vises i din have.

Hvilke planter er mest påvirket?
Fasciation er observeret på tværs af et stort udvalg af arter, og der er fundet eksempler inden for over 100 plantefamilier. Dog er det i hjemmehaven særligt almindeligt hos jordbær, fingerbøl, ridderspore, kaktus og sukkulenter.

Hvad gør man, hvis din plante udvikler fasciation?
Fasciation kan vise både attraktive og grimme resultater, men når det sker, er det altid interessant. Hvis dine planter er påvirket, vil vi gerne vide det! Tag venligst et billede og del det på Facebook eller Instagram, tag os med #theseedcollection.

Hvad angår behandlingen af tilstanden, er den korte svar, at der ikke er nogen kur, når mutationen først er sket. Hvis fasciationen trækker fra udseendet af en urteagtig plante, er det sikkert at skære de berørte dele af, så længe det ikke vil påvirke plantens sundhed for meget.

Da fasciation sjældent gentager sig det følgende år og ikke spreder sig til andre planter i din samling, er fjernelse af eventuelle uskønne eksemplarer sandsynligvis det sidste, du vil se af afvigelserne.

Når Fasciation Er Ønskelig
Ikke desto mindre kan fasciation være en fascinerende udvikling og kan endda forbedre plantens udseende. I nogle tilfælde har fasciation så værdsatte effekter, at når mutationen sker, forsøger avlere at bevare den i kommende generationer gennem vegetative stiklinger, podning eller endda frø.

For eksempel kan bregner dyrket fra fascierede stiklinger få navnene 'monstrosa' og 'cristata', og deres kombination af sjældenhed og usædvanligt udseende betyder, at de er meget efterspurgte planter for bregneentusiaster.
Tilbage til blog

Seneste blogindlæg

Selvom altanen er lille, kan den sagtens være både grøn og farverig.

Stauder med skønne farver giver liv i byhaven

Apr 03, 2024

Forestil dig at træde ud på din altan eller ind på terrassen i din lille gårdhave og blive mødt af et væld af farver, duft og summen fra insekter

Sådan laver du krydderurter-isterninger

Gem krydderurter året rundt med krydderurte-isterninger

Dec 16, 2023

En af de enkleste og mest effektive metoder til at bevare dine hjemmedyrkede krydderurter er at fryse dem i isterninger, hvilket skaber en praktisk og økonomisk køkkeningrediens, du kan bruge året rundt.

Lad dit juletræ fortsætte med at være til glæde og gavn

Lad dit juletræ fortsætte med at være til glæde og gavn

Dec 16, 2023

Efter julen er overstået, og juletræet har udfyldt sin festlige rolle, behøver det ikke ende som affald