Hvad er der faktisk i en håndfuld jord?

Hvad er der faktisk i en håndfuld jord?

Spørg enhver haveentusiast, om de gerne vil have sund jord, og svaret vil være et entusiastisk "ja". Men hvad betyder 'sund jord' egentlig? At lære lidt om, hvad jord er, og hvad der er i den, er et godt første skridt mod at skabe god jord i din have. Sund jord kan igen hjælpe med at dyrke de sundeste grøntsager, krydderurter og blomster.

Hvad er jord rent faktisk?
Jord består af uorganisk materiale som sand og mineraler samt organisk materiale: rødder, nedbrydende blade og plantemateriale. Sund jord er også rig på en utrolig mangfoldighed af levende væsener. I faldende størrelsesorden kan det omfatte alt fra pattedyr, orme, snegle, edderkopper og insekter til nematoder, protozoer, svampe og bakterier.

Hvilke Væsener Lever i Jord?
En undersøgelse fandt, at kun en håndfuld jord (ca. 200 g) egnet til dyrkning af afgrøder kan indeholde et forbløffende antal organismer:

Cirka 5000 individuelle insekter, edderkopper, orme og bløddyr
100.000 protozoer
10.000 nematoder
100.000 millioner bakterier (det er 100 milliarder enkeltcellede organismer!)
50 km svampefilamenter
Udover alle disse levende væsener kan en håndfuld jord indeholde en forbløffende længde plantens rødder - op til en halv kilometer - primært i form af små rodhår.

Denne biodiversitet er vigtig, fordi organismer i jorden giver føde for større væsener og hjælper med at cirkulere kulstof og nitrogen. De nedbryder også organisk materiale til mineraler og næringsstoffer, så planter kan bruge dem. Som en generel regel gælder, at jo mere mangfoldighed der er i jordens næringsnet, desto sundere er jorden og de planter, der vokser i den.

Mikroorganismers Rolle
Selvom vi generelt ikke kan se dem, kan betydningen af de mindste organismer, der lever i vores jord, ikke undervurderes. Bakterier (encellede organismer) nedbryder plantemateriale og omdanner det til former, der kan forbruges af andre organismer i jorden. Nogle bakterier kan også nedbryde pesticider og forureninger samt forbedre jordens tekstur og dens evne til at holde vand.

Svampe hjælper også med at nedbryde organisk materiale, hvilket gør næringsstoffer tilgængelige for andre væsener og planter i former, de kan fordøje. Svampenes hyfer (forbundne filamenter) binder også jordpartikler sammen, hvilket forbedrer måden, vand absorberes og holdes i jorden.

Protozoer og nematoder er næste skridt i jordens næringsnet. De spiser bakterier og bliver igen spist af leddyr som bænkebidere, bænkebiddere, myrer og tusindben. Leddyr nedbryder yderligere organisk materiale og lufter og blander jorden, mens de fodrer. På samme måde nedbryder regnorme organisk materiale. Når de graver gennem jorden, forbedrer de også jordens struktur, vandinfiltration og plantevækst.

Jord som Levested
De fleste levende organismer lever i de øverste 2-3 cm jord. Dette er, hvor den højeste koncentration af organisk materiale normalt er. Andre, som orme, kan bore en smule dybere. Svampe kan danne et netværk af filamenter, der kan strække sig meter ned i jorden, og bakterier kan skylles endnu dybere ved kraftig regn.

Mange væsener lever også direkte omkring plantens rødder. Dette område, kendt som rhizosfæren, er den mest dynamiske miljø i jorden. Rhizosfæren er kun cirka 1 mm tyk omkring overfladen af hver rod, men den er rig på alle mulige former for liv. Dette skyldes, at plantens rødder frigiver vand, sukker og organiske forbindelser (kaldet exudater), som mikroorganismer har brug for at overleve. Som kompensation leverer mikroorganismerne planterne uorganiske næringsstoffer samt producerer vitaminer og andre stoffer, der hjælper planter med at vokse.

Små luftlommer i jorden giver levested for mange mikroorganismer, mens andre væsener kan grave for at skabe deres egne rum at bo i. Det er blevet estimeret, at op til 25% af sund topjord er luft - dette er overraskende, men det giver mening, hvis du husker, at alle de levende væsener i jorden har brug for ilt for at leve. Dette er grunden til, at undgå både kompaktion og vandlogging er så vigtigt for sund jord. Hvis du nogensinde har hørt beskrivelsen af god jord som 'fluffy' eller 'let', betyder det, at der er masser af luftlommer, hvor organismer kan leve og trække vejret.

Hvad Betyder Dette for Haveejere?
At holde jordens næringsnet i tankerne, når du dyrker, kan hjælpe, når du skaber eller vedligeholder sund jord. På et praktisk niveau betyder det, at haveejere bør tænke sig om to gange, før de bruger bredspektrede pesticider og andre kemikalier, undgå jordkompaktion og vandlogging (vores selvvandingskrukker hjælper med at sikre den rigtige mængde vand hele tiden) og måske endda genoverveje behovet for at grave og vende jorden, medmindre det er nødvendigt. Det betyder også, at tilføje kompost og andet organisk materiale til din jord er en fantastisk idé, da dette leverer mad til de mindste skabninger i jordens næringsnet.
Tilbage til blog

Seneste blogindlæg

Selvom altanen er lille, kan den sagtens være både grøn og farverig.

Stauder med skønne farver giver liv i byhaven

Apr 03, 2024

Forestil dig at træde ud på din altan eller ind på terrassen i din lille gårdhave og blive mødt af et væld af farver, duft og summen fra insekter

Sådan laver du krydderurter-isterninger

Gem krydderurter året rundt med krydderurte-isterninger

Dec 16, 2023

En af de enkleste og mest effektive metoder til at bevare dine hjemmedyrkede krydderurter er at fryse dem i isterninger, hvilket skaber en praktisk og økonomisk køkkeningrediens, du kan bruge året rundt.

Lad dit juletræ fortsætte med at være til glæde og gavn

Lad dit juletræ fortsætte med at være til glæde og gavn

Dec 16, 2023

Efter julen er overstået, og juletræet har udfyldt sin festlige rolle, behøver det ikke ende som affald