Selvvanding indendørs

Pleje af indendørs planter om vinteren

Indendørs planter er fantastiske til at tilføje grønne omgivelser og liv til dit hjem, men at tage sig af planter om vinteren bringer nogle udfordringer. I løbet af de koldere måneder vil planter sænke deres væksthastighed, hvilket betyder, at de har brug for mindre vand og næringsstoffer end om sommeren. Kortere dage og ændringer i temperatur kan også få stueplanter til at se lidt triste ud.

Der er nogle specifikke handlinger, du kan tage for at sikre, at dine stueplanter forbliver sunde og glade om vinteren. Læs videre for tips og tricks til at hjælpe dine indendørs planter med at overleve det køligere vejr.

Årlige Vækstcyklusser
Vi kan tænke på stueplanter som immun over for de sæsonbetonede ændringer, der påvirker planter, der dyrkes udendørs, men næsten alle planter går gennem naturlige perioder med vækst og hvile. Ligesom enhver plante vil stueplanter om vinteren sænke deres væksthastighed som reaktion på lavere temperaturer og kortere dage. Nogle nedre blade kan endda blive gule og falde om efteråret, et tegn på, at planterne forbereder sig på køligere temperaturer og lidt nedetid.

Position, Position, Position
En af de vigtigste ting at overveje, når du passer stueplanter om vinteren, er deres position. I løbet af vintermånederne ændres solens vinkel, og lyset er meget blidere end om sommeren. Dette, kombineret med kortere dage, betyder, at områder med perfekt lys om sommeren kan være dårligt oplyste om vinteren. For at sikre, at dine planter får nok lys, skal du flytte dem til et lysere sted, såsom direkte under et ovenlys eller nær et vindue på husets solside. Nogle planter kan endda tåle direkte sol i midten af vinteren, i det mindste om morgenen.

Det er også vigtigt at sikre, at planter ikke placeres, hvor de udsættes for kølige træk, såsom nær gamle døre eller vinduer, der kan lække kold luft. Rummet mellem gardiner eller persienner og vinduesglas er også berygtet koldt. Det modsatte er også sandt; mens de fleste stueplanter trives i varme temperaturer, bør du undgå at placere dem direkte foran omvendt cyklus aircondition-enheder eller varmeapparater, hvor varm luft vil blæse på dem og tørre dem ud.

Hvis dine planter har tilbragt sommeren udenfor, skal du bringe dem ind, når nattemperaturerne begynder at falde under 12 grader. Før du flytter dem indendørs, er det en god ide at tjekke dem for eventuelle skadedyr, der måske har taget turen med.

Vanding om Vinteren
Har du vores selvvandingskrukker, kan du springe dette afsnit over :-) Selvvandingskrukker sørger for at planterne hele tiden har den helt rigtige mændgde vand, da planterne selv trækker de top, de kan drikke. Har du ikke selvvadningskrukker, så læs nedenfor:

At reducere vandingsfrekvensen om vinteren er afgørende. Da planter ikke vil bruge så meget vand til vækst, og fordampningen også vil være mindre, behøver de ikke vandes lige så ofte. Tegn på overvanding inkluderer altid fugtig pottemix, svampegnat og gule, visnende eller falde blade. Husk, at flere indendørs planter dør af overvanding end af nogen anden årsag, så tag det roligt.

Inden du vander dine planter, skal du sørge for, at pottemixet er tørt på overfladen ved at tjekke med din finger. Det er også en god ide at vande med stuetemperaturvand, da koldt vand kan chokere rødderne på dine planter.

Overvågning af Skadedyr og Sygdomme
Om vinteren kan lavere lysniveauer og mindre luftcirkulation gøre planter mere modtagelige for skadedyr og sygdomme. Risikoen øges, hvis planter overvandes, da vådt pottemix kan blive en yngleplads for svampe og andre infektioner. Det er afgørende at inspicere dine planter regelmæssigt og behandle eventuelle problemer tidligt. At holde øje med dine planter vil hjælpe dig med at fange eventuelle problemer, før de bliver uoverskuelige.

Forberedelse til Forår
Når vinteren er forbi, er det tid til at begynde at forberede dine planter til foråret. Før du flytter dem tilbage til deres sædvanlige position, skal du inspicere dem og give dem lidt forkælelse. Tør bladene af, beskær eventuelle døde blade og top op med nyt pottemix. Derefter skal du omvende ændringerne, du foretog i starten af vinteren, ved at flytte dine planter ud af direkte sollys og vende tilbage til den normale vandingsrutine.

Når nætterne begynder at blive varmere, kan du sætte eventuelle planter, der ser lidt triste ud, ud i en læ position for at få lidt frisk luft. Dette er også en fantastisk tid til at ompotte dine planter, gøde dem og tage stiklinger. Ved at tage disse skridt vil planter være klar til kraftig vækst om foråret og gennem sommeren.

Har du allerede vores selvvandingskrukker, kan du roligt lade planterne stå. Vores krukker er super gode til både indendørs og udendørs brug, de er frostsikre og de er til at flytte på uden du skal bekymre dig om at de går i stykker.

At passe på stueplanter om vinteren behøver ikke at være svært. Ved at følge disse enkle tips og tricks kan du sikre, at dine planter forbliver sunde og glade gennem de koldere måneder. Du vil derefter blive belønnet med smukke, sunde planter, der vil lyse dit hjem op hele året rundt. 

Tilbage til blog

Seneste blogindlæg

Selvom altanen er lille, kan den sagtens være både grøn og farverig.

Stauder med skønne farver giver liv i byhaven

Apr 03, 2024

Forestil dig at træde ud på din altan eller ind på terrassen i din lille gårdhave og blive mødt af et væld af farver, duft og summen fra insekter

Sådan laver du krydderurter-isterninger

Gem krydderurter året rundt med krydderurte-isterninger

Dec 16, 2023

En af de enkleste og mest effektive metoder til at bevare dine hjemmedyrkede krydderurter er at fryse dem i isterninger, hvilket skaber en praktisk og økonomisk køkkeningrediens, du kan bruge året rundt.

Lad dit juletræ fortsætte med at være til glæde og gavn

Lad dit juletræ fortsætte med at være til glæde og gavn

Dec 16, 2023

Efter julen er overstået, og juletræet har udfyldt sin festlige rolle, behøver det ikke ende som affald