Dyrk dine egne chillier

Sådan dyrker du nye chili planter fra gamle frø

Chili er en af de mest populære grøntsager at dyrke i hjemme - inde eller ude. Der er bogstaveligt talt hundredvis af sorter at vælge imellem, i alle slags farver, former og styrkegrader.

At dyrke nye chilier fra gamle frø er ikke kun en sjov udfordring, men det er også en fantastisk måde at bevare og dele dine yndlingssorter. Her er en guide til, hvordan du kan tage dine chilifrø og omdanne dem til frodige planter i Urbangardens selvvandingskrukker.

 

1. Vil du undgå Krydsbestøvning

Chilifluer er selvbestøvende, hvilket betyder, at en enkelt busk kan producere frugt uden hjælp fra bier eller andre insekter. Men hvis du dyrker flere varianter af chili tæt sammen, kan krydsbestøvning forekomme, hvilket betyder, at de frø, du gemmer, måske ikke vokser og ligner forældreplanten. Ønsker du at holde dine planter til den sort, du har købt, så se nedenfor. Det kan dog være spændende at lade flere forskellige tå sammen og lade dem udvikle sig over tid.

Isolering af varianter 200 meter fra hinanden garanterer frøets renhed, men det er ikke praktisk for de fleste hjemmegartnere. En alternativ metode er at plante en højere afgrøde mellem forskellige sorter for at afskrække insekter fra at overføre pollen fra en plante til en anden. Endnu bedre er at dække individuelle planter eller grene med insektudelukkelsesnet eller -poser, før blomsterne åbner. Dækningen kan fjernes, når frugten har udviklet sig fra blomsterne.

 

2. Høst Chillierne

Vær forsigtig: Det er en god idé at bruge engangshandsker og endda øjenbeskyttelse, når du håndterer chilier, især de stærkt krydrede varianter. Undgå kontakt mellem chilier og din hud og øjne, og husk, at det er de hvide membraner, der holder frøene inde i frugten, der indeholder den mest capsaicin, forbindelsen der giver chilier deres 'styrke'.

Når du har dyrket afgrøden, er det første skridt at høste chilierne.

Som med al frøindsamling skal du høste frugt af bedste kvalitet fra de sundeste, mest produktive planter. Pluk chilierne, når de er fuldt modne, men skindet ikke har vist tegn på rynker eller udtørring. Hver enkelt frugt indeholder mange frø - sandsynligvis svarende til en pakke - så gå ikke overbord med antallet af chilier, du plukker.

3. Fjern Frøene

Skær hver chili i halve og fjern frøene, læg dem i et enkelt lag på et stykke papir. Du kan lade frøene sidde fast til den hvide membran, der holder dem fast på frugten, eller adskille dem helt, så du har individuelle frø.

Hvis du har en stor høst, kan du forsøge at adskille frøene fra kødet ved hjælp af en blender. Læg chilierne i blenderen og dæk dem med vand ved stuetemperatur. Blend ved lav hastighed i et par sekunder ad gangen og fjern enhver kød, der flyder til toppen efter hver omgang. Frøene vil synke til bunden af blenderen. Når du har fjernet kødet, sigt blandingen, så du kun har frø tilbage. Arbejd i et godt ventileret område og vask udstyret grundigt, når du er færdig. (Bemærk: Denne metode skal bruges forsigtigt, brug en sløv kniv og en lav hastighed for at undgå at beskadige frøene).

4. Tør Frøene

Spred frøene i et enkelt lag på et stykke papir. Hvis frøene stadig er fastgjort til membranen, skal du sprede dem så tyndt som muligt (de vil tage lidt længere tid at tørre end individuelle frø). Hvis du gemmer mere end én sort chili, skal du mærke papiret, så du kan identificere en sort fra den næste.

Placer papiret et varmt, tørt sted uden direkte sollys i et par uger. Frøene vil være tørre nok til opbevaring, når de er flade og tørre at røre ved. Hvis du tørrede frøene med membranen intakt, bør de nu falde af på egen hånd eller med lidt bevægelse. Fjern eventuelle misfarvede frø, små stykker kød eller andet affald, inden du opbevarer frøene.

5. Opbevar Frøene

Læg frøene i en frøbevarende kuvert eller en lynlåspose sammen med en teske ris for at absorbere eventuel overskydende fugt i frøene. Mærk kuverten eller posen med sortens navn og datoen, du gemte frøene.

Opbevar dine frø et køligt, tørt sted som en skab eller til længerevarende opbevaring i en forseglet beholder i køleskabet. Dine frø bør være levedygtige i 2 til 3 år, hvorefter deres spirefrekvens gradvist vil falde.

Ved at følge disse trin kan du forvandle dine gamle chilifrø til nye planter og skabe en endeløs forsyning af lækre chilier til din have og dine Urbangarden selvvandingskrukker. Gør processen sjov og se din egen chilihave blomstre år efter år!

Tilbage til blog

Seneste blogindlæg

Selvom altanen er lille, kan den sagtens være både grøn og farverig.

Stauder med skønne farver giver liv i byhaven

Apr 03, 2024

Forestil dig at træde ud på din altan eller ind på terrassen i din lille gårdhave og blive mødt af et væld af farver, duft og summen fra insekter

Sådan laver du krydderurter-isterninger

Gem krydderurter året rundt med krydderurte-isterninger

Dec 16, 2023

En af de enkleste og mest effektive metoder til at bevare dine hjemmedyrkede krydderurter er at fryse dem i isterninger, hvilket skaber en praktisk og økonomisk køkkeningrediens, du kan bruge året rundt.

Lad dit juletræ fortsætte med at være til glæde og gavn

Lad dit juletræ fortsætte med at være til glæde og gavn

Dec 16, 2023

Efter julen er overstået, og juletræet har udfyldt sin festlige rolle, behøver det ikke ende som affald